Meny Stäng

Kreditkort

Ett så kallat kreditkort har många, eller så har de funderat på att skaffa ett, men alla vet trots detta inte hur kreditkort faktiskt fungerar. Därför kommer här en kort guide till allt du behöver veta om kreditkort.

Vad är egentligen ett kreditkort?

Enkelt uttryckt kan man säga att ett kreditkort är ett kort där  kortutgivaren ger kortinnehavaren en viss kredit för olika inköp. Kortutgivaren kan emellanåt erbjuda denna kredit gratis under en viss period. Detta eftersom deras huvudsakliga inkomstkälla inte nödvändigtvis är att du använder krediten. Istället tjänar de tjänar snarare på de avgifter som inköpsställena betalar för att de tar emot betalning via korten, på kortavgifter som tas ut på korten, samt på pengar som kortinnehavarna betalar om de utnyttjar krediten som erbjuds under en längre period.

Jämför kreditkort

Är alla kreditkort likadana?

Nej. Olika kreditkort kan nämligen användas på olika många ställen, beroende på vem som utfärdat dem. I Sverige finns det t.ex. kreditkort som endast kan användas på vissa specifika inköpsställen, medan andra kreditkort, som t.ex. VISA kort eller Mastercard kort, kan användas över hela världen.

Kreditkort jämförelse

Fördelar med kreditkort

Många kreditkort kan ge innehavaren vissa rabatter, bonuspoäng eller liknande, och det kan även vara skönt att veta att man pga. krediten har lite mer pengar att röra sig med, så att man slipper hålla koll på saldot på sitt bankkonto stup i kvarten och liknande.

Nackdelar

Om man inte är van vid att använda krediter och lätt handlar för mer än vad man har råd med, kan ett kreditkort göra att man hamnar i en kredit- eller lånefälla. Det är därför viktigt att hantera alla kreditkort man skaffar ansvarsfullt.

Kreditkort

Passar alla kort alla konsumenter?

Nej, istället finns det så många olika kort på marknaden idag att man gör klokt i att jämföra flera olika kreditkort med varandra innan man ansöker om ett. Några saker man bör ha i åtanke är bland annat:

  • Hur man kommer att använda kortet, dvs. på vilka inköpsställen.
  • Om man kommer att klara av att betala tillbaka krediten man använder varje månad.
  • Vilka avgifter som tillämpas för kortet och när.
  • Dessutom kan många konsumenter åtminstone under en viss period använda vissa kort gratis, på grund av olika välkomsterbjudanden och liknande. Så vill du testa dig fram lite när det gäller detta, rekommenderar vi att du börjar med att ansöka om ett kort med ett riktigt bra introduktionserbjudande, för att hålla kostnaden för kortet nere.

Mer information om kreditkort hittar du hos Kreditkortstest.se