Meny Stäng

Låna till hus

När man köper hus är detta i regel en av de största affärerna och investeringarna man gör under hela livet. Dock behöver de flesta i samband med att de ska köpa hus låna pengar till detta, då hus ju idag kostar så mycket att det är ovanligt att man har hela summan sparad eller kan få tag på detta belopp på annat vis. Detta gör att det numera är väldigt vanligt att låna pengar till hus, de flesta som köper hus gör faktiskt detta, så det finns inget att skämmas över gällande detta, men eftersom lånesummorna det rör sig om ofta är mycket stora (just för att hus idag kostar så mycket som de gör), är det viktigt att du som bestämmer dig för att låna pengar till hus tar rätt typ av lån för detta, eftersom det finns en särskild lånetyp för detta, så kallade bolån, som är betydligt mer förmånliga än andra lån du kan ta.

Låna till hus

Skulle du istället för ett bolån ta t.ex. ett blancolån eller liknande, kan detta därför vara ett mycket stort misstag, av flera anledningar:
För det första har blancolån, dvs. lån som tas utan säkerhet, en mycket högre ränta än vad ett bolån har. För ett bolån kan man nämligen lämna en säkerhet, själva huset man köper, vilket gör att lånegivaren, dvs. banken, inte tar en lika stor kreditrisk som annars. Deras chanser att få tillbaka pengarna de lånar ut till dig är med andra ord betydligt bättre än om de hade lånat ut pengarna till dig utan någon säkerhet alls. Detta märks på de lägre räntorna. Och eftersom bolån ofta är stora lån, är även en liten skillnad gällande räntan ofta betydande.

För det andra har bolån betydligt längre återbetalningstider än blancolånen. Detta gör att man har mer tid på sig att betala tillbaka dessa lån, vilket de flesta förstås ser som något positivt. Vill du slippa stressa med återbetalningen av ditt lån, är det därför helt klart ett bolån och inget annat du ska ta.

Dock är det viktigt att påpeka i sammanhanget att alla bolån inte kan anses vara lika bra eller förmånliga. Precis som med de flesta andra lån är det istället så att det förekommer stora skillnader olika bolån emellan. Detta i sin tur gör att det är mycket viktigt att jämföra olika bolån med varandra innan man tar ett, då detta kan göra att man kan spara ganska stora summor på räntan man betalar, men även på andra avgifter som läggs på lånet, om man väljer det bolån man tar smart.

Lägger du därför lite tid på att undersöka olika alternativ du har innan du tecknar ett lån, kommer du därför att vara mycket tacksam för detta i det långa loppet.