Meny Stäng

Så får du lönen att räcka till slutet på månaden

Hör du också till den stora skara som åtminstone ibland har svårt att få lönen att räcka hela månaden? Du är långt ifrån ensam. Det är troligtvis ingen tröst när problemen dyker upp. Det kan dock vara skönt att veta att fler delar dina bekymmer. Ännu bättre blir det nog också av att höra att det faktiskt finns lösningar.

Undersök pengaflödet

Det första du måste göra är att skaffa överblick över situationen. Hur mycket pengar du får in vet du nog redan. Men vet du vart pengarna tar vägen? Om inte så är det hög tid att ta reda på det. Först då kan du se vilka utgifter du faktiskt skulle kunna dra ned på. Idag har de allra flesta tillgång till Internetbank. Det gör att du snabbt kan få tillgång till kontoutdraget. Där kan du gå tillbaka några månader i tiden. Ta en titt på vilka fasta räkningar du betalar varje månad.

Ta också en titt på övriga utgifter. Vilka butiker handlar du mest i? Hur gör du dina matinköp? Veckohandlar du eller handlar du varje dag? Om du handlar varje dag kan det här vara en bra början till förändring. Börja handla för en eller två veckor åt gången. Gör gärna en matlista innan. På så sätt kan du planera dina inköp. Du kan också utnyttja rabatterbjudanden. De flesta upplever också att det blir färre onödiga inköp vid storhandling. Dessutom minskar risken för köp av snabbmat om du redan har en plan. Om matvarorna redan finns hemma känns det troligtvis inte lika frestande att beställa hem pizza.

Se också över butikernas priser. Kanske finns det någon annan matvarubutik som erbjuder bättre priser. Det är enkelt att besöka den lokala butiken. Ibland är dock priserna onödigt höga där. Redan här kan du med andra ord börja spara tusenlappar.

Baka ihop krediter


För många som har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt beror det till stor del på många krediter. Om du vet med dig att du samlat på dig en del lån och krediter kan det vara bra att försöka hitta en lösning. Det finns idag goda möjligheter till samlingslån. En sådan lösning innebär att du ansöker om ett större lån för att samla samtliga krediter. Hur mycket du behöver låna beror förstås på antalet krediter och deras storlek. För att öka chansen att bli beviljad lån kan du anlita en låneförmedlare. Då skickas din ansökan till många långivare men bara en kreditupplysning registreras.

Detta är bättre för din kreditvärdighet. Du har också chans att få flera erbjudanden. Du kan då jämföra räntor och välja det bästa erbjudandet. I de flesta fall går det att spara tusenlappar på detta sätt. Du får också färre räkningar att hålla koll på. Många lån går också att betala via autogiro. Det gör att pengarna automatiskt dras så länge det finns pengar. Du kan med andra ord både förenkla betalningsrutinerna och spara pengar.

För många kan dessa två åtgärder vara tillräckligt för att privatekonomin ska förbättras markant.