Meny Stäng

Så sänker du dina matkostnader

Om man vill dra ner på sina utgifter för att man vill kunna spara mer, eller helt enkelt kunna lägga pengarna på något man tycker är roligare eller viktigare, är det vanligt att man börjar titta på matkostnaderna man har för sig själv eller sin familj. Väldigt många svenskar vet nämligen att de har alldeles för höga matkostnader, och att man kan sänka dem radikalt och därmed slippa ta ett onödigt lån. Men hur gör man rent praktiskt för att sänka matkostnaderna? Här kommer några tips:

Titta på erbjudanden, rabatter och liknande

De flesta matbutiker har nämligen detta med jämna mellanrum, och skickar dessutom ut reklam där de berättar om de aktuella rabattkampanjerna och erbjudandena de har. Att ta en titt på denna reklam kan löna sig, eftersom du då kan planera dina inköp efter vad som är billigt just denna vecka och inte.

Köp säsongsbetonat

Grönsaker och frukter som växer just under den säsong du befinner dig i är nämligen billigare, eftersom:
+ Utbudet av dem är större
+ De ofta kan komma från Sverige eller åtminstone närliggande områden, och inte behöver fraktas så långt.
Med andra ord är det även miljövänligare att köpa säsongsbetonat, så försök alltid göra detta om det bara går!

Sänk dina matkostnader

Storhandla

Genom att minimera antalet gånger du åker och handlar mat minimerar du antalet impulsköp av kakor, godis, chips och annat som inte är helt nödvändigt. Detta gör förstås att totalsumman blir billigare.

Lär dig använda rester i din matlagning

Många rester som blir över när man lagar mat kan nämligen användas till att laga andra maträtter dagen efter. Så bli ett proffs på att göra något vettigt med resterna, så kommer du också att minska dina matkostnader!

Planera inköpen du ska göra

Detta gör också att man inte glömmer saker när man står i butiken och behöver åka dit igen, samt att man handlar smartare, dvs. får färre antal saker som blir över. Så börja göra inköpslistor innan du åker och handlar, och håll dig till dem!

Koncentrera dina inköp och skaffa ett stamkundskort

Det kan vara på ICA eller i någon annan butikskedja, beroende på vad som finns i närheten av dig. Men många av butikskedjorna har någon form av lojalitetsprogram, eftersom de förstås också tjänar på att du koncentrerar dina inköp hos dem. Du kan få extra bra priser på vissa varor genom att vara med i ett stamkundsprogram, rabattcheckar och så vidare.

Köp inte plastpåsar

Det låter kanske som ett löjligt tips, men faktum är att många spenderar väldigt mycket mer på själva plastpåsarna i matbutikerna än vad de tror. Så sluta använda butikernas plastpåsar, och skaffa dig en eller flera tygkassar som du tar med dig när du ska handla istället. Detta är dessutom miljövänligare.