Kreditupplysning är ett begrepp som man ofta hör talas om i ekonomiska sammanhang, men det är inte alla som vet vad en kreditupplysning faktiskt är, när kreditupplysningar får tas och andra saker som rör dem. Därför kommer här en guide till hur en kreditupplysning egentligen fungerar, som vi hoppas ska reda ut detta, en gång för alla!
Varför tas kreditupplysningar?
Syftet med dem är att ge den som behöver bedöma din ekonomi och kreditvärdighet, t.ex. för att du vill låna pengar av dem, ett underlag som gör detta lättare. Kreditupplysningar innehåller därför endast uppgifter som anses vara viktiga rent ekonomiskt sett, inga andra uppgifter. Tanken är att om en person skött sina ekonomiska åtaganden och t.ex. krediter eller lån tidigare, så är det även mer sannolikt att denne kommer att göra det i fortsättningen också, i jämförelse med en person som även tidigare haft bekymmer med ekonomin av något slag.
Vem kan ta en kreditupplysning?
Man kan inte ta en kreditupplysning hur som helst, utan för att någon ska få lov att göra detta, måste denna person eller detta företag ha vad som kallas för ”ett legitimt behov” av kreditupplysningen. Legitima behov kan t.ex. vara att man är på väg att ingå ett avtal med dig, att du ansökt om ett lån av dem, att du ska köpa något av dem eller liknande. Det finns dock inga stränga regler för när en kreditupplysning får begäras utöver detta, vilket innebär att en kreditupplysning kan begäras även för mindre lån och i andra liknande fall också. Det är dock vanligt att man blir upplyst om att en kreditupplysning kommer att begäras innan detta sker, även om det inte finns något krav på detta heller.
Vem lämnar då ut kreditupplysningar?
Det finns flera företag som gör detta, UC eller Upplysningscentralen, som de egentligen heter, är dock det mest kända av dem. Läs mer om hur det fungerar att låna utan UC här. Alla företag som bedriver denna verksamhet måste dock följa samma regler, och är under uppsyn av Datainspektionen.
Kan man stoppa att en kreditupplysning tas på en?
Nej, detta är inte möjligt, eftersom alla privatpersoner som är över 15 år gamla automatiskt registreras i kreditupplysningsregister. Det samma gäller alla företag. Man har ingen rätt att bli struken ur dem.
Vilka uppgifter står då med i upplysningen?
Det beror lite på vilket företag som skriver ut den, men i regel brukar saker som:
- Din taxerade årsinkomst under föregående år
- Om du har några betalningsanmärkningar
- Innehav av fastighet
- Skuld hos Kronofogden
- Hur många gånger kreditupplysning begärts på dig på sistone av andra företag
stå med i kreditupplysningen.
Vill du veta mer exakt vad ett visst kreditupplysningsföretag skriver med i just sin kreditupplysning, brukar de vara ganska bra på att beskriva detta på sina hemsidor, så gå i så fall in på det företags hemsida det gäller, och se om du kan hitta information om detta där.
Mer information om kreditupplysningar hittar du hos Datainspektionen.