Meny Stäng

Låna som student

Studenter har nästan alltid ont om pengar, så det är väldigt synd att det för många studenter även är svårt att lösa detta genom att ta ett lån. Många långivare gör det nämligen väldigt svårt för dig att låna pengar som student, och hos vissa av dem blir det även stopp direkt när man försöker.

 

Vad beror detta på?

Långivarna vill att man ska ha en inkomst att betala tillbaka lånet man tar med, och det har ju i regel inte studenter, och därför känner sig lånegivarna inte lika säkra på detta. Då väljer de ofta att ta det säkra före det osäkra och helt enkelt undvika att låna ut pengar till studenter.

Men studenter har ju studiemedel!

Detta räcker dock tyvärr inte enligt långivarna, eftersom denna inkomst är så pass låg och eftersom det är ganska välkänt att de flesta studenter inte får så mycket över av studiemedlet. Istället är det förstås ofta så att studiemedlet inte alls räcker till.

låna pengar som student

Det finns dock vissa alternativ för studenter som vill låna pengar

De är dock inte så många, så man kan tyvärr inte vara lika ”kräsen” som student när man vill ta lån som vissa andra med högre inkomster och mer ordnad ekonomi kan vara. Men om det är väldigt viktigt med ett lån kan man överväga dessa alternativ:

  • Snabblån

Då det finns vissa långivare som erbjuder denna sorts lån som har mycket låga inkomstkrav, vilket förstås innebär att det kan vara möjliga att få lån av dem även om man ”bara” har studiemedel som enda inkomst. Extrajobbar man eller liknande och detta syns på deklarationen (året efter att man jobbat) är chanserna att få dessa lån ännu bättre för studenter!

Anledningen till att man kan få just snabblån, ibland även kallade smslån som student är förstås att dessa lån är mindre i storleken än många andra lån. Men å andra sidan bör man kanske som student dra sig för att ta allt för stora lån, då de ju även ska betalas tillbaka också, så enligt oss är snabblån faktiskt väldigt lämpliga för studenter!

  • En kredit på ett kreditkort

Inte ett lån i sedvanlig mening men gör det möjligt att använda lite extra pengar och sedan betala tillbaka detta i den takt man kan tillfälligt. Är bra eftersom man ofta har krediten löpande, dvs. man kan använda den igen om man vill, när den betalats tillbaka.

  • SEBs studentlån

Vad vi vet är SEB den enda sk. ”storbanken” som erbjuder specifika studentlån som är avsedda för just studenter. Man kan låna mellan 10 000 och 25 000 kronor, på 2 till 5år, men det krävs att man har ett konto hos SEB och man får inte ha några betalningsanmärkningar för att lånet ska bli beviljat. Dock räcker det med studiestöd och studielån som inkomst för att få lånet, så det passar väldigt bra för just studenter.

Läs även: Låna pengar, Lättast att få lån och låna som pensionär.