Meny Stäng

Låna till bostad

Om du ska köpa en bostad åt dig själv, vare sig det är ett hus, ett radhus eller en lägenhet du är intresserad av, finns det flera anledningar att välja att ta ett bolån för detta. Bolån är nämligen särskilt utformade för att passa just detta ändamål, så det finns inget lån som passar bättre i sammanhanget än just bolån.

Låna till bostad

Hur är då bolån specialanpassade för dig som vill låna pengar till bostad?
För det första lämnar man bostaden man köper som säkerhet för lånet, vilket gör att lånet blir ett lån med säkerhet, till skillnad från blancolån och liknande, som ju är lån som tas helt utan säkerhet. Detta gör att banken eller lånegivaren som du tar lånet av har en säkerhet att använda om du inte skulle betala tillbaka lånet. Detta är positivt för lånegivaren, eftersom de då har en slags garanti för att de kommer att få tillbaka sina pengar, oavsett vad som händer. Detta leder då till att de kan erbjuda dig som låntagare lägre räntor på lånen, så räntorna på rena bolån är i regel alltid betydligt lägre än på andra lån. Detta är förstås väldigt bra, då detta betyder att det blir billigare, sett till räntan du betalar för lånet åtminstone, att ta ett bolån än att ta de flesta andra lån. Dock måste man ju i sammanhanget även komma ihåg att bolån tas på större summor än andra lån, så trots detta brukar summan som man betalar tillbaka på lånen varje månad vara större än motsvarande summor på andra lån. Detta är viktigt att komma ihåg, och med anledning av detta brukar det även löna sig att ”shoppa runt” lite innan man tecknar ett bolån, för att säkerställa att man hittat det allra mest förmånliga bolånet av alla.

För det andra har bolån betydligt längre återbetalningstider än andra lån, vilket är tur, eftersom man tar lån på så väldigt stora summor, så det kan vara skönt att ha gott om tid på sig att betala tillbaka dem, och denna möjlighet har du som tur hos de allra flesta bolånegivarna.

Bra att känna till om bolån om du tror att du vill ta ett
Till skillnad från när du tar andra lån, måste du rätta dig efter väldigt specifika regler när du tar ett bolån. Bland annat hänger hur mycket du får låna, dvs. själva lånesumman som är möjlig, ihop med marknadsvärdet på den bostad du vill köpa. Vi rekommenderar därför alla som intresserar sig för att ta ett bolån att bekanta sig med dessa regler till att börja med, så att du kan få en ökad förståelse för vad som är möjligt eller inte i just ditt fall. Detta gör du enkelt genom att läsa villkoren för de specifika bolån som kan vara av intresse för dig.