Meny Stäng

Samlingslån

Det finns en typ av lån som kanske tillhör de allra viktigaste lånen. Det handlar förstås om samlingslån. Precis som namnet antyder handlar det om lån där man samlar andra lån och krediter. Du tar helt enkelt ett lån och använder pengarna till att betala av andra krediter. På så sätt får du färre räkningar att betala. Ofta sänker du också kostnaden drastiskt. Detta är därför något som kan förbättra den ekonomiska situationen rejält.

samlingslån

Så fungerar ett samlingslån

Hur fungerar då ett samlingslån? Skillnaden jämfört med andra privatlån är liten, om ens någon. Skillnaden ligger helt enkelt i vad du använder pengarna till. Ansökningsprocessen går till på samma sätt som när du ansöker om blancolån för andra syften. Du kan antingen ansöka direkt hos en utvald bank eller ansöka via en låneförmedlare. Du ansöker precis som vanligt genom att fylla i uppgifter om dig själv. Förutom personuppgifter får du ange hur mycket du vill låna. Du får även fylla i önskad återbetalningstid. Det finns egentligen bara en sak som skiljer i ansökningsprocessen. Det är att du kryssar i den ruta som säger att du lånar för att samla lån och krediter. Hos de flesta långivare och även låneförmedlare finns ett sådant alternativ.

Ta ett samlingslån online:

Hur det går till i nästa steg kan variera. Vissa långivare betalar ut pengarna till dig. Du får sedan själv se till att betala in de olika skulderna. Andra långivare kräver att du uppger vilka långivare det gäller samt belopp. De ansvarar för att lösa skulderna. I de fallen betyder det att inga pengar sätts in på ditt konto. Istället löser banken skulderna hos de andra långivarna och du behöver inte agera.

Gott om alternativ

Om du vill ta ett samlingslån har du gott om alternativ. Du kan vända dig till vilken bank som helst som erbjuder privatlån. Naturligtvis avgörs det hela av hur mycket pengar du behöver låna. Vissa långivare erbjuder främst små lån. Andra banker fokuserar främst på större privatlån. För att inte missa några goda möjligheter kan det vara klokt att ta hjälp av en låneförmedlare. Du ansöker då online och din ansökan skickas vidare till många banker. De väljer själva om de vill komma med ett erbjudande. Det finns över 30 banker och långivare som erbjuder privatlån i dagsläget. Det innebär att du har goda chanser att få ett lån.

Det första du bör börja med är att ta fram en lista över de lån och krediter du vill lösa. Räkna samman den sammanlagda summan. Kom också ihåg att undersöka om du måste betala någon form av avgift för att lösa dem. När du väl vet vad den totala summan hamnar på kan du ansöka om lån. Antingen kan du ansöka om exakt det belopp du ska lösa in lån för, eller ett något högre belopp. Om du ansöker via lånförmedlare kan bankerna antingen återkomma med erbjudande om att få låna det belopp du ansökt om, eller ett lägre belopp. Om du inte får något erbjudande på det belopp du ansökt om kan det vara aktuellt att överväga ett lägre belopp. Det kanske ändå lönar sig att lösa in några av de skulder du har. På det sättet kan du få ned månadskostnaden en del. Om något halvår kanske din kreditvärdighet har höjts. Du har också hunnit betala av på ditt lån så att det är lägre. Då kan du ansöka om ett nytt lån för att samla resterande krediter.

Fördelar med samlingslån

När man tittar på tv-program där ekonomi diskuteras rekommenderas ofta samlingslån. Vad är det då som gör dessa lån så bra? Det finns en rad fördelar och här ska vi titta på några av dem.

  • Lägre månadskostnad

    Den allra viktigaste fördelen är naturligtvis att du kan sänka månadskostnaden. Många berättar att de har sänkt sin månadskostnad med många tusenlappar. Det betyder mycket för privatekonomin. Om du har många dyra krediter kan du spara många tusenlappar. Du får därmed mer utrymme i din budget.

  • Enklare hantering

    Om du samlar alla lån i ett samlingslån får du bara en faktura månatligen. Det blir lättare för dig att hantera räkningarna. Det minskar också risken att något ska glömmas bort.

  • Ökad kreditvärdighet

    Ditt kreditbetyg höjs om du har färre krediter och lån. Ju fler öppna krediter, desto sämre kreditvärdighet. Genom att samla dina lån kan du med andra ord bidra till att stärka kreditvärdigheten.

Recension:

Samlingslån
Betygsatt av: LånaPengarEnklare.se
Betyg: 4.8/5