Meny Stäng

Låna som pensionär

Förr fanns det särskilda lån som var avsedda för den som ville låna pengar som pensionär och kallades för seniorlån. Dessa var populära bland pensionärer, men på grund av att de tenderade att ha mycket höga räntesatser blev de ofta kritiserade och därför avvecklades dessa lån hos många långivare.

 

Det finns även en annan, ganska allvarlig nackdel med seniorlån. Det är att om man får pengar på detta vis så kan det vara så att man inte har rätt att få ut bostadstillägg, något som många pensionärer som tog lånet inte var medvetna om. Därför bör den som vill låna pengar som pensionär helst inte ta ett seniorlån, även om vissa sådana lån finns kvar på marknaden än idag.

Hypotekspension är för närvarande det enda företaget i Sverige som erbjuder ett vanligt seniorlån, som man måste vara minst 60 år gammal för att få, och där bostaden som man äger används som säkerhet för lånet.

 

Betyder detta då att det inte längre går att låna pengar som pensionär?

Nej, det gör det inte. Vad man kan göra är istället att låta ett barn ta ett lån med den egna bostaden som säkerhet, eftersom detta kommer att leda till en lägre ränta än vad seniorlånen har, samt ofta även amorteringsfrihet, om detta är viktigt.

Låna pengar som pensionär

Många av de svenska bankerna, men även andra långivare, erbjuder även så kallade blancolån, dvs. lån som tas utan någon säkerhet alls, även till den som är lite äldre och pensionär. Dock görs alltid en individuell kreditprövning för att avgöra om du får ett lån eller inte i dessa fall, så alla pensionärer kan inte räkna med att få ett blancolån. Exempelvis en pensionär som har en betalningsanmärkning eller många och stora skulder sedan tidigare kan bli nekad ett blancolån.

Ett alternativ

Ett annat alternativ är att ha en kredit på sitt bankkonto eller sitt kreditkort. Detta brukar ofta bli lite dyrare än de andra alternativ vi nämnt ovan men krediter har den fördelen att de kan användas igen och igen vid behov, efter att man betalat tillbaka dem så klart. Många pensionärer föredrar därför att ha dem som en slags extra trygghet på sina konton, ifall att de drabbas av oförutsedda utgifter eller liknande.

Se även: Låna pengar, Låna som student och Lättast att få lån.