Meny Stäng

Akelius Spar

Det svenska finansföretaget Akelius Spar är ett företag som fått lite blandad uppmärksamhet genom åren. Vissa tycker nämligen att deras sparprodukt är hur bra som helst, medan andra är kritiska till företaget. För att du som läser detta ska få en så nyanserad bild av företaget som möjligt, har vi i denna guide till Akelius Spar försökt samla så opartisk information om dem som möjligt. Detta för att du enklare ska kunna avgöra om detta är ett företag som passar dig eller inte. En sak är nämligen säker: Akelius Spar är inte riktigt som alla andra finansbolag!

Vilka ligger bakom Akelius Spar?

Akelius Spar som produkt ägs av företaget Akelius Fastigheter. Detta är inget man märker av så mycket som kund hos Akelius Spar, utan detta märks främst på namnet, samt på att de som sparar via Akelius Spar har förtur till Akelius Fastigheters lediga lägenheter. Detta kan vara en viktig fördel för vissa, men inte andra, beroende på var man bor, samt hur synliga Akelius Fastigheter är just där.

Akelius Spar är registrerat hos Finansinspektionen, vilket alla företag som bedriver finansverksamhet i Sverige måste vara. Däremot omfattas de inte av den så kallade bankgarantin, vilket innebär att skulle de hamna på obestånd och t.ex. gå i konkurs, så finns risken för att man förlorar sina sparpengar. Denna risk finns inte på samma sätt om man sparar hos en traditionell bank.

Mer riskfyllt är det med andra ord absolut att spara hos Akelius Bank, men å andra sidan är den ränta man får på sina sparmedel hos dem högre än hos de flesta andra banker, vilket gör att många tycker att det är värt att ta denna risk. Huruvida så verkligen är fallet måste dock var och en avgöra själv. Enligt den information som finns att ta reda på om Akelius Spar så har de dock haft en ordnad ekonomi redan länge, så risken för en konkurs är inte jättestor. Men möjligheten finns alltid, och detta måste man alltså ha i beaktande när man fattar ett beslut om att spara hos dem eller inte.

Bra att veta om själva sparprodukten

När man har ett sparkonto hos dem sköter man själv mycket via Internet. Det är dock helt kostnadsfritt att ha ett sparkonto hos dem, och internettjänsten som behövs för att hantera sparandet får man på köpet när man öppnar sparkontot. Det finns flera olika typer av sparkonton att välja mellan, så det lönar sig att läsa på lite om de olika varianterna man kan välja mellan. Bra information om de olika kontona och kontotyperna finns på Akelius Spars hemsida, så om du vill läsa mer om detta, rekommenderar vi att du går in där.

Jämför lån:

Lån 5000Lån 30000
Låna 10000Låna 50000
Låna 20000Låna 100000
Lån 25000Lån 200000