Meny Stäng

Finns det några skatteparadis?

Så kallade skatteparadis har nog många hört talas om, men är detta något som endast fanns förr eller finns de så kallade skatteparadisen kvar? Svaret är att skatteparadis förekommer än idag, dock är de färre än förr, och skattemyndigheterna i många länder har även bättre koll på dem än förr.

Idag är inte banksekretessen som förr var vattentät i bland annat Lichtenstein, Schweiz, de brittiska kanalöarna samt Isle of Man, lika omfattande som förr, och det är därför möjligt för svenska myndigheter att få insyn i de innehav man har där. Det samma gäller vissa karibiska öar, som t.ex. Caymanöarna, som idag gått över till mer ”vit” verksamhet än förr, men detta innebär inte att skatteparadisen är helt borta.

Skatteparadis

Man kan dock med säkerhet säga att inom EU så finns det inte längre några skatteparadis, men anledning av gällande EU-lagstiftning. Trots att det är vanligt att svenska bolag har vissa konton eller viss verksamhet i länder som Luxemburg, Cypern, Gibraltar eller Malta, bör man därför inte förutsätta att detta är något som inte kommer att komma fram i Sverige.

Var finns då dagens skatteparadis?

Länder som Dubai, Hongkong , Panama, Belize, flera små öriken i Stilla Havet, Bahamas, och Nederländska Antillerna har fortfarande inte ett avtal med svenska myndigheter som gör att de får full insyn i deras banker. Man kan därför säga att skatteparadis fortfarande finns, även om de flesta europeiska länder jobbar hårt med att få till avtal även med dessa länder. Det är troligt att så kommer att ske med flera av de nuvarande sk. skatteparadisen, men när är inte klart i dagsläget. Om du däremot behöver ett lån så hittar du det på vår startsida.

Man kan dock med säkerhet säga att listan på så kallade skatteparadis krymper hela tiden, och kommer att fortsätta göra det även framöver.

Varför jobbar myndigheterna då så hårt med att bli av med skatteparadisen?

Givetvis är en starkt bidragande orsak till detta att man vill fånga upp skattekronor som annars skulle gå förlorade, men en viktig anledning är även att man vill undvika att pengar som går till terroristverksamhet och annan brottslighet, eller kommer från brottsliga verksamheter ”tvättas”. Detta blir svårare att göra när myndigheterna har koll på vad som sker, vilket gör att allt fler länder ansluter sig till listan av ”öppna” skatteländer.

Läs mer om skatteparadis i artikel från Svd.