Meny Stäng

Kom igång med aktiehandel

Aktiehandel är något som intresserar många, men det är samtidigt något som kan verka väldigt svårt och komplicerat, om man inte har testat det tidigare. Så hur gör man egentligen för att komma igång med aktiehandel? Här kommer några tips:

Börja med att avgöra om aktiehandel passar dig eller inte
Fast man skulle kunna tro det, är nämligen aktiehandel inte något som passar alla. Aktiehandel är nämligen alltid förknippat med en risk, vilket innebär att man inte bara kan tjäna mycket pengar på att ägna sig åt detta, man kan även förlora mycket pengar på det. Detta är en risk som inte alla är beredda att ta, så fundera noga på hur risktagande du egentligen är som person.

Räkna vidare med att det är svårare för nybörjare att göra riktiga klipp i början, och att det snarare är troligare att du kommer att förlora pengar i början.

Avgör hur mycket pengar du kan lägga på aktiehandel

Detta måste då alltså vara pengar som du är beredd att förlora i värsta fall, dvs. pengar som du även kan klara dig utan. Har du inga likvida pengar som du kan avvara, kan det vara så att aktiehandel inte passar dig.

Aktiehandel

När du vet hur mycket pengar du har att röra dig med, kommer det att bli lättare att fatta de beslut som krävs när du handlar med aktier.

Bestäm vilket sätt att handla med aktier som passar dig

Du kan nämligen göra detta på 3 olika sätt; via din bank, via en nätmäklare eller via en fondkommissionär. Väljer du att göra detta via banken, kontaktar du banken som hjälper dig komma igång, det samma gäller om du väljer en fondkommissionär. Skulle du däremot välja att använda dig av en nätmäklare, öppnar du ett konto hos den nätmäklare som du tycker verkar bäst.

Vilket sätt är bäst?

Du som verkligen vill ha full koll och kunna engagera dig i vad som händer, samt kanske verkligen är intresserad av aktiehandel på allvar, bör välja att använda dig av en nätmäklare, eftersom denna metod ger dig störst möjlighet att vara delaktig och aktiv själv. Om du vill göra det så enkelt för dig som möjligt, kan dock en av de andra metoderna vara att föredra.

Hitta sätt att hitta information om aktier och aktiemarknaden på

Det finns mängder av olika källor som man kan använda sig av för detta, och alla föredrar olika, så vi vill inte ge dig några superspecifika råd kring detta, utan det bästa är att hitta sätt att hitta informationen på själv. Läs sedan regelbundet nyheter, artiklar, prognoser och liknande, tills du har bättre koll på vad som händer och sker.

Testa dig fram

Sedan är det bara att du börjar handla, tills du känner att du hittat en takt och metodik som passar just dig. Vissa tycker t.ex. att det är kul att handla väldigt ofta, och ser inga problem med höga risker, medan andra hellre tar det mer långsamt och försiktigt. När det gäller detta finns det egentligen inget ”rätt eller fel”, så istället för att lyssna på andras råd gällande detta, bör du testa dig fram för att se vad som passar just dig.