Meny Stäng

Personlig konkurs – vad det innebär

Även om en del tror det, är det inte bara företag och sk. juridiska personer som kan gå i konkurs, det kan även privatpersoner göra. Då kallas dock konkursen för en personlig konkurs, och inte en vanlig konkurs, som när det gäller juridiska personer och företag. Men vad innebär egentligen en personlig konkurs? Här kommer lite grundläggande information om detta, för dig som tycker att detta kan vara intressant att veta av olika anledningar:

När man går i personlig konkurs får man under konkurstiden inte lov att bestämma över sin egen ekonomi. Istället kommer man att ha en konkurrensförvaltare som ser till så att de skulder man har betalas med de tillgångar man har. Detta för att man ska betala av alla skulder som orsakade den personliga konkursen. Man blir med andra ord inte av med sina skulder bara för att man blir försatt i personlig konkurs.

Personlig konkurs

När blir man satt i personlig konkurs?

Detta händer när man har skulder som man inte kan betala. Man kan både ansöka om personlig konkurs själv, om man inser att man befinner sig i en sådan situation, men det vanligaste är att fordringsägaren, dvs. den man är skyldig pengar, gör detta åt en.

Det är dock aldrig en fordringsägare som bestämmer om du verkligen blir försatt i konkurs eller inte, detta gör istället Tingsrätten. Detta gäller oavsett om det är du själv eller en fordringsägare som ansökt om den personliga konkursen.

Vad händer om man sätts i personlig konkurs?

Då måste alla tillgångar man har säljas, för att man på så vis ska kunna få ihop pengar till vissa av skulderna man har. Dock får man lov att ha kvar vissa saker som anses vara nödvändiga i ett hushåll, men gränserna för detta är satta ganska snävt, så det rör sig verkligen inte om något lyxliv efter att detta skett!

Under tiden då man är i konkurs som privatperson får man inte ingå nya ekonomiska avtal, eller t.ex. driva företag. Man får inte heller vara företrädare för olika juridiska personer, eller gömma tillgångar från konkursförvaltaren. Man blir med andra ord väldigt begränsad på fler sätt än det rent ekonomiska när man går i personlig konkurs.

När är konkursen över?

Detta sker när man betalat av alla sina skulder. I många fall får dock den som försätts i konkurs hjälp med att förhandla ner sina skulder, räntor och kostnader, men inte alltid.

Oavsett vilket så innebär det en stor påfrestning för psyket att gå i personlig konkurs, så detta är absolut inget man bör ta lätt på eller se som en ”genväg” ut ur en knipa, för det är absolut inte en lätt process att genomgå!