Meny Stäng

Upplysningscentralen

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, som även många privatpersoner kommer i kontakt med, eftersom det i regel är UC som hanterar de kreditupplysningar som tas när man t.ex. söker om lån och krediter som privatperson. Därför kan det vara intressant att veta lite om detta företag, så här kommer en kort introduktion till UC, eller Upplysningscentralen, som de egentligen heter:

För det första grundades UC redan år 1977, och deras verksamhet har ända sedan dess varit den samma, nämligen att tillhandahålla kreditupplysningar, kreditbevakning och andra kreditrelaterade underlag till företag och banker som behöver göra kreditbedömningar i Sverige. Man tillhandahåller kreditinformation om både privatpersoner och företag, och fast man från början endast gjorde detta inom Sverige har man idag även tillgång till internationella uppgifter. Ska du exempelvis låna 100000 kronor så tas det ett UC på dig.

Ta ett UC hos Upplysningscentralen

UCs huvudkontor ligger i Stockholm, men man har även 2 säljkontor, i Göteborg och Malmö. Huvudägarna av företaget är storbankerna i Sverige, dvs. Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken, men man har även mindre ägare, som Danske Bank och Länsförsäkringar. Alla dessa företag förlitar sig förstås på UC och deras information i mycket hög grad.

Alla svenskar och personer som är folkbokförda i Sverige finns med i Ucs register, förutsatt att de är över 18 år gamla. UC förlitar sig på vissa uppgifter från Skatteverket, men man får även rapporter från andra, bland annat vissa kreditinstitut, gällande krediter och liknande.

Miljontals kreditbeslut fattas varje år i Sverige baserat på den information som UC kan tillhandahålla, och deras kunder är både små och stora företag, samt privatägda företag och offentlig sektor.
Mer information om UC och deras olika tjänster hittar du på deras hemsida: www.uc.se