Meny Stäng

Amortering

De flesta av oss hamnar förr eller senare i en situation då vi är tvungna att låna pengar. Kanske handlar det om att köpa ett hus, en bil eller en ny dator. I vilket fall som helst så är det är par ord i ordförrådet som bör putsas upp i samband med bankbesöket, såsom ränta och amortering. Kort beskrivet är räntan själva kostnaden för lånet, dvs. det du betalar till banken för att få ta ett lån, och amorteringen själva avbetalningen. Vad finns det då mer att veta om amortering? Läs vidare här nedan.

Amortering

Amortering

1. Amorteringsfritt lån

Först och främst ska man ha vetskapen om att man inte alltid behöver amortera på en skuld. Ett så kallat amorteringsfritt lån innebär att hela lånet betalas tillbaks först när själva lånetiden har gått ut. Fråga banken om vad du har för möjligheter. Har du det knapert redan som det är så kan detta vara ett alternativ för dig.

2. Rak amortering

Rak amortering innebär att man betalar av exakt samma summa under hela lånetiden. Även om själva lånebeloppet (exempelvis 20000 kronor) minskar så fortsätter du att betala av exakt lika mycket på amorteringen. Successivt så kommer dock dina totala månadskostnader att minska eftersom räntan blir lägre ju mer du har betalt av, eftersom den är baserad på en viss procentsats av hela skulden.

3. Annuitetslån

Annuitetslån kan vara lite krångligare att förstå men det är inte svårt för det. Det betyder helt enkelt att man räknar fram räntekostnaden för hela låneperioden, bakar ihop den med amorteringskostnaden och delar summan jämnt över de antal månader som lånet löper över. På så sätt har man bara en avbetalningssumma att hålla reda på (till skillnad från rak amortering där den totala kostnaden för lånet kan variera om du har valt rörlig ränta).

Det är viktigt att binda räntan vid annuitetslån. Tillåter du kreditgivaren att anpassa räntan efter marknadsförändringarna över ett gäng år kommer
annuitetsavbetalningen inte att gå jämt upp. Så det är viktigt att du är medveten om det. Går räntan ner kommer du att betala av lånet något fortare
går den däremot upp kommer det att ta längre tid. Så försök binda räntan så länge som möjligt om du har ett stort behov av att ha regelbundna utgifter i din ekonomi.

Sista rådet är att inte vara rädd för att ta ett lån, i dagens samhälle gäller det att våga satsa för att bli en vinnare. Bankerna är angelägna om att du kan betala tillbaks men kommer på sin höjd att kräva en borgenär för att ge dig ett lån. Så planerar du bara amorteringarna väl i förhållande till din ekonomi och kräver en så låg ränta som möjligt, så är det inget mer konstigt med det

Vill du lära dig mer om hur man räknar på amorteringar och räntor kan du göra det här.