Meny Stäng

Bolåneskydd

Att köpa ett boende är i regel en mycket stor utgift, vilket också innebär att detta är en risk, om något tråkigt och oförutsett skulle inträffa. Därför vill många försöka skydda sig mot diverse tråkigheter på olika sätt, och ett av de vanligaste sätten att göra detta på är att skaffa ett sk. bolåneskydd för bolånet man tagit.

Vad är då tanken med detta?

Grundtanken med ett bolåneskydd är att man ska kunna bo kvar i sitt hem om man skulle råka ut för en olycka, bli sjukskriven eller bli av med jobbet, som är de saker man försäkrar sig mot med denna försäkring. Har man ett bolåneskydd och detta händer, går nämligen låneskyddet in och betalar lånekostnaderna man har, under upp till ett år, tills man förhoppningsvis hunnit hitta nytt jobb eller bli bättre.

Bolåneskydd

I bolåneskydd ingår även en försäkring mot dödsfall. Skulle du omkomma eller gå bort, får nämligen din familj ett engångsbelopp, som förhoppningsvis gör att de kan bo kvar i hemmet.

Är det en bra ide att teckna ett bolåneskydd?

I regel är det det, åtminstone om man vet med säkerhet att man komma att stöta på problem om något i stil med det vi nämnt ovan skulle inträffa, vilket är väldigt vanligt. Har man dock ett väldigt litet bolån eller en ekonomi som gör att man klarar sig även om något oförutsett händer, är detta inte lika viktigt.

Är alla bolåneskydd lika bra?

Nej, precis som när det gäller alla andra försäkringar, har varje bolåneskydd sina egna villkor, vilket innebär att skillnaderna är ganska stora. Många väljer att skaffa sitt bolåneskydd av den lånegivare som man har själva bolånet hos, vilket kan vara en bra ide i vissa fall, då bolåneskyddet då ofta är designat för att funka bra med lånet, men det kan även vara så att det finns mer fördelaktiga bolåneskydd på marknaden. Så gör en ordentlig översyn av bolåneskyddsmarknaden innan du tecknar ett, för att vara på den säkra sidan!

Detta gör du enkelt genom att titta på olika bolåneskydds villkor, samt priser, tills du hittat det bolåneskydd som både verkar ge bäst skydd, till minsta möjliga kostnad.

Diskutera bolåneskydd på Byggahus.se