Meny Stäng

Ica Banken

ICA Banken är en svensk bank som varit mycket omtalad, både på gott och ont, under de senaste åren. Man har nämligen råkat ut för en del skandaler, precis som de flesta andra större banker (ja, inklusive de sk. ”storbankerna”!), men har även fått goda lovord genom åren, och har vunnit flera priser för sin verksamhet. Just att det har varit både gott och blandat genom åren gällande denna bank gör dock att många tycker att det är svårt att veta om ICA Banken verkligen är ett bra bankalternativ, när man t.ex. ska ta ett lån, tecka en försäkring, skaffa ett nytt kreditkort eller något annat, eller inte. I denna artikel kommer du att få reda på lite mer om denna bank, så att du förhoppningsvis själv kan klura ut svaret på detta.

Varför startades egentligen ICA Banken?

ICA Banken har, som de flesta förmodligen redan listat ut, baserat på namnet, ett samband med matvarujätten ICA, som redan innan banken startade hade sitt populära kundkort, som än idag finns kvar, och idag hanteras av just ICA Banken. ICA handlarna tyckte dock att de la för mycket pengar på att hantera kreditkort och liknande från andra banker (främst storbankerna), och funderade därför på om de inte kunde bedriva motsvarande bankverksamhet själva. Sagt och gjort, till slut blev det så att ICA även startade en bank, år 2001, som efter ett tag blev riktigt populär.

Vilka produkter har ICA Banken idag?

Bankens produktutbud har växt successivt, så idag kan man erbjuda sina kunder betydligt fler tjänster och produkter än vad man kunde från början. Idag kan du bland annat skaffa följande produkter hos ICA Banken:

  • Olika kredit- och betalkort
  • Olika sparkonton, inklusive särskilda konton för barn
  • Konto- och kortkrediter
  • Blancolån
  • Bolån
  • Fonder
  • En mängd olika försäkringar, som t.ex. hemförsäkringar, villaförsäkringar, bilförsäkringar, fritidshusförsäkringar, släpvagnsförsäkringar, släpvagnsförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, reseförsäkringar och låneskydd. Det är även troligt att försäkringsutbudet kommer att ökas, eftersom ICA Banken planerar att starta ett eget försäkringsbolag så småningom.

    Man har även ca. 120 egna uttagsautomater för kontantuttag med alla vanliga bank- och kreditkort, runt om i landet.

Vad skiljer ICA Banken från andra banker?

Dels är många av produkterna mer konsumentvänliga än andra, motsvarande produkter hos konkurrenterna. Bland annat märks detta på att man får så kallade ICA bonuspoäng på allt man köper med sitt kort, på att försäkringar ingår i vissa av produkterna, och så vidare. Men det som kanske främst kännetecknar ICA Banken är att man faktiskt kan göra en del ”bankärenden” i vanliga ICA butiker, t.ex. ta ut pengar och liknande. Denna möjlighet har man ju inte när man är kund hos en del andra banker, så detta är en fördel med ICA Banken i förhållande till många andra banker.

Några saker som kan vara bra att veta om företaget i allmänhet

ICA Banken har sitt huvudkontor i Solna, men större delen av verksamheten bedrivs från Borås. Man har ca. 600 000 anställda totalt, och VDn för banken heter Jörgen Wennberg. Han har varit VD för banken redan länge. Man har ungefär 300 anställda totalt, och står givetvis under Finansinspektionens tillsyn.

Jämför lån:

Lån 5000Lån 30000
Låna 10000Låna 50000
Låna 20000Låna 100000
Lån 25000Lån 200000

Fler recensioner hittar du här:

BigBank Freedom Finance Leasy Lendo MyLoan Bank Norwegian Thorn