Att ta ett lån utan UC innebär att långivaren du använder dig av inte kommer att ta en kreditupplysning via Upplysningscentralen utan istället använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Detta är framför allt vanligt när det kommer till så kallade snabblån eller smslån som oftast har en något högre ränta men beviljas lättare då du inte behöver ha någon säkerhet.
Vad är UC?
UC är en förkortning som syns hela tiden i samband med lån och krediter. UC står för Upplysningscentralen som är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och till största del ägs av bankerna Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. UC har som uppgift att samla in finansiell information om privatpersoners lån och skulder och gör detta från bland annat Skatteverket och Kronofogden. Denna information kan sedan banker och långivare begära ut för att försäkra sig om att du har möjlighet att betala tillbaka ett eventuellt lån.
Vad innebär ett lån utan UC?
Vid en låneförfrågan görs alltid en kreditupplysning på dig och detta måste göras enligt lag. Varje gång en kreditupplysning görs via UC registreras din låneförfrågan vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt. Om kreditupplysningen istället görs av ett annat upplysningsföretag registreras inte detta hos UC och din kreditvärdighet förblir opåverkad. Detta kan vara en stor fördel då många företag såsom hyresvärdar och banker använder sig av UC-kreditbetyg när de ska bedöma din ekonomiska situation. Du kan läsa mer om vad det innebär att låna utan UC på den här sidan.
Uppgifter som påverkar ditt UC-Kreditbetyg
Ditt UC-kreditbetyg visar om du är en högrisk-eller lågriskkund. För att ta reda på detta samlar UC in information om dig och din ekonomiska situation. Exempel på uppgifter som en kreditupplysning innehåller är följande:
- Inkomst
- Ålder och civilstånd
- Aktiva krediter och lån
- Aktiva skulder och betalningsanmärkningar
- Tidigare kreditupplysningar hos UC
UC kan inte ta del av kreditförfrågningar som har gjorts hos andra upplysningsföretag vilket innebär att ett lån utan UC inte påverkar ditt UC-kreditbetyg.
Andra kreditupplysningsföretag än UC
Många långivare som erbjuder snabblån och krediter använder sig av alternativa kreditupplysningsbolag just för att din låneförfrågan inte ska registreras hos UC. I Sverige finns det flera bolag som erbjuder kreditupplysningar men de två största är Bisnode Kredit AB och Creditsafe Sverige AB.
Hur mycket kan du låna utan UC?
Hur mycket pengar du kan låna utan UC skiljer sig mellan de olika långivarna som finns på marknaden men många erbjuder lån på upp till 300 000 kronor. Detta är en lägre gräns än privatlån med UC på grund av den ökade risken som långivaren måste ta. Alla kreditbolag har olika maxbelopp så det bästa är att kolla runt med olika bolag för att se vad de erbjuder. Hos de flesta kan du ansöka om ett lån direkt online. Det står då om långivaren använder sig av UC eller ett annat kreditupplysningsföretag när de ska bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.
När bör du ta ett lån utan UC?
Livet går upp och ner och ibland kan du vara i en situation där du behöver ta flera lån. Då är det bra om inte alla låneförfrågningar registreras. Har du tänkt ta ett större lån i framtiden som till exempel ett bolån är det bra att använda dig av lån utan UC när du tar mindre lånebelopp. Då påverkas inte dina framtida chanser för att få bolånet.
När bör du inte ta ett lån utan UC?
Har du mycket skulder och betalningsanmärkningar ska du inte använda lån utan UC som ett sätt att få nya lån. Det är aldrig en bra idé att ta ett nytt lån för att betala av gamla lån. Du bör även tänka på att ett lån utan UC oftast innebär en högre ränta och sämre villkor så ska du låna ett större belopp kan det vara värt att ansöka om ett vanligt privatlån istället.