Meny Stäng

Månadsbudget

Om du vill få lite bättre koll på din ekonomi eller få lite bättre ekonomi, helt enkelt, kan ett smart knep att ta till vara att göra en månadsbudget. Din privatekonomi handlar ju trots allt om att balansera de utgifter du har med de inkomster du har, att kunna spara tillräckligt och så vidare, och det finns få metoder som hjälper dig få koll på dina utgifter och inkomster på ett lika effektivt sätt som en månadsbudget. Men hur gör man egentligen för att komma igång med detta? Här kommer några tips:

Bestäm dig för hur du vill göra budgeten

Många använder färdiga budgetprogram som man kan hämta hem via nätet eller Excel-filer, men även andra metoder går bra. Det viktigaste är att du använder en metod som känns bra för dig, eftersom du förmodligen kommer att få lägga en hel del tid på din budget, på att följa upp den och så vidare.

Gör en månadsbudget

Skriv upp alla inkomster du har

Detta brukar vara den lätta biten, för de flesta har inte så många inkomster som de kanske skulle vilja. Dessutom har de flesta ganska bra koll på hur mycket pengar de får in. Har du inte en fast månadslön kan detta dock vara något klurigare. I så fall bör du i detta skede ange din genomsnittliga inkomst per månad.

Skriv upp alla utgifter du har

Detta brukar vara något svårare, för här gäller det att man inte glömmer någon utgift. Skriv därför ner allt från hyra till fasta räkningar, amorteringar på lån och allt annat du kan komma på, så detaljerat som möjligt. Även här gäller tumregeln att om beloppet inte alltid är det samma, ska man ta ett genomsnitt.

Mindre utgifter

Skriv upp alla mindre utgifter, för mat, hygien, nöjen och annat.
Detta är den allra svåraste biten för de flesta, då vad man spenderar på detta i regel inte är något man tänker så mycket på. Om du också tycker att detta känns svårt, rekommenderar vi att du skriver ner allt du och din familj spenderar under en månad. Detta gäller minsta lilla utgift, för det är ofta just de små utgifterna som blir till en hel del i slutändan.

När man har gjort detta kan man sedan dela upp allt man spenderat i olika grupper.

När du gjort alla stegen ovan kommer du snabbt att se om din ekonomi verkar vara i balans eller inte. Detta kan vara svårt att se om man inte har en helhetsbild av ekonomin. Skulle det vara så att du inte är nöjd med något, kan du därefter ändra saker i budgeten, för att se om detta leder till ett bättre och mer önskvärt resultat för dig. Vill du t.ex. kunna spara mer, kanske du kan dra ned lite på utgiftsposten ”nöjen” eller ”kläder”, för att på så vis få lite mer pengar till sparkontot, och så vidare?