Meny Stäng

Att anlita en flyttfirma i Stockholm

Att tänka på innan du anlitar en flyttfirma

Det finns många anledningar till att anlita en flyttfirma. Bekvämlighet, svårt att få flytthjälp av vänner eller så kanske bara inte tiden finns till. Det finns lite saker du ska tänka på innan du anlitar en professionell flyttfirma. Det är viktigt att saker kollas upp innan flyttdagen närmar sig, så att du slipper eventuella överraskningar när flytten väl sker.

1. Tänk ekonomiskt

Det är alltid bra att tänka på ekonomin i första hand. Är det en mindre flytt som sker kan det räcka att ta hjälp utav vänner om möjligheten finns. Många flyttfirmor tar betalt per timme, så tänk igenom vad du kan fixa själv och vad du behöver hjälp med innan du kontaktar en flyttfirma. Vissa firmor går med på ett fast pris. Då brukar firman vilja göra ett hembesök för att reda ut hur lång tid de tror att flytten kommer att ta. Även om du inte tar ett fast pris kan det vara skönt med ett hembesök innan för att få ett ungefärligt pris på vart ni kommer landa.

2. Gör research

Det finns många flyttfirmor att välja på. Därför är det extra viktigt att vara noggrann med din research innan du väljer att anlita en flyttfirma.

Är en flyttfirma väldigt billig kan detta vara ett varningstecken. Risken att saker försvinner under flytten eller att flyttbolaget är oaktsamt med era saker är större om priset är för bra. Vill flyttfirman dessutom ha kontanter som betalning bör du vara extra aktsam med att det kan vara svarta pengar. Faktura är att föredra för att veta att allting går rätt till.
Det bästa du kan göra är att läsa recensioner på oberoende hemsidor innan du anlitar en firma. Oberoende hemsidor kan vara exempelvis Trustly eller Trustpilot.

3. Packa själv eller anlita en packmästare?

Även här är det tiden och ekonomin som spelar in. En packmästare vet exakt hur man ska packa för att minska risken för att saker går sönder under flytten. Dessutom är packmästare duktiga på att ha ordning på flyttkartonger så att det blir lättare att veta vad som ligger i vilken låda. Detta är perfekt om man själv inte är bra på att packa eller saknar tiden.

4. Vad ingår?

Ta reda på vad som ingår innan du anlitar flyttfirman. Exempelvis vilken tidsram som ges, om flyttlådor ingår eller om de tar ansvar för att vara extra aktsamma med dyrbara saker. Ingår flyttlådor kan det vara bra att kolla upp när firman senast vill ha tillbaka lådorna, då vi alla är olika snabba på att packa upp.

5. Försäkring

Om du tillsammans med vänner hanterar flytten är det hemförsäkringen som gäller om något skulle hända under flytten. Anlitar du en firma är det viktigt att kolla upp att de är försäkrade, då din egen hemförsäkring inte täcker om en extern källa hanterar flytten.

Detta är de viktigaste fem punkterna att kolla upp innan du anlitar en flyttfirma. Har du gjort din research och har god koll på vad du kan förvänta dig av din flyttfirma slipper du otrevliga överraskningar både under och efter flytten.