Meny Stäng

Att tänka på vid val av kreditkort

Att skaffa ett kreditkort kan vara en god idé. Ibland kan det vara en fördel att köpa något med kreditkortet på grund av försäkringar, andra gånger kan kortet finnas där som en trygghet, om du skulle behöva handla något vid ett tillfälle då pengarna ännu inte finns på kontot. För att kreditkortet ska innebära några fördelar gäller det dock att du väljer rätt kort. Det finns en hel del saker att tänka på när du ska välja ett kreditkort.

Att tänka på vid val av kreditkort

Viktiga faktorer

Den första faktorn som du verkligen behöver ha koll på och tänka på är räntan. Det kan skilja mycket mellan olika kort, vilket du behöver vara medveten om. Välj ett kreditkort med så låg ränta som möjligt. Se till att du verkligen tar dig tid att jämföra olika alternativ. Du bör också ta en titt på andra avgifter. Förekommer någon månadsavgift eller årsavgift? Betalar du en avgift om du vill göra ett uttag? Det är viktigt att du skaffar en helhetsbild av vilka kostnader som kan tillkomma, så att dessa inte kommer som en överraskning på fakturan.

Villkor

Förutom att få koll på räntor och avgifter så att du kan jämföra olika alternativ, behöver du även jämföra villkor. Vissa kreditkort har till exempel räntefria dagar. Det betyder att du slipper betala ränta på köp som du betalar i helhet inom ett visst antal dagar. Ta reda på om ett kreditkort du överväger att välja erbjuder detta, samt hur många räntefria dagar du i så fall har. Detta kan göra stor skillnad.

Fixa ett nytt kreditkort

Försäkringar

Många kreditkort har inbyggda försäkringar när du handlar med dem. Detta är en av de fördelar som ofta nämns med att handla med just kreditkort. För att du ska kunna dra nytta av den fördelen är det dock viktigt att du väljer ett kreditkort som kommer lastat med försäkringar, och då naturligtvis bra sådana. Jämför därför olika kort, och vilka försäkringar som ingår. Se till att välja ett alternativ som verkligen kan gynna dig i olika köpsituationer.

Poängsystem

Det kan naturligtvis vara värt att titta på huruvida du får några andra fördelar när du använder ett visst kreditkort. Har företaget till exempel ett poängsystem, där du får poäng på dina köp som du gör med kortet? Vad kan poängen i så fall användas till, och hur lätt är det att komma upp i olika nivåer? Får du kanske istället bra rabatter när du använder kortet? Det kan också vara en tungt vägande faktor.