Meny Stäng

Att tänka på när man ska ta ett smslån

Att ta ett smslån kan ibland framstå som den bästa lösningen när det fattas pengar av någon anledning. I vissa fall är det också en smidig lösning, medan det i vissa andra fall kan stjälpa snarare än att hjälpa. Det gäller med andra ord att inte fatta några förhastade beslut, utan att ta reda på fakta om de olika snabblån som finns och villkoren de kommer med.

Att tänka på när man ska ta ett smslån

Viktigt att tänka på

Smslån är speciella eftersom beloppen är mindre än vid vanliga banklån. Återbetalningstiden är också väldigt mycket kortare. Räntan blir betydligt högre, men belastningen på ekonomin blir å andra sidan kortvarig eftersom hela beloppet med ränta vanligtvis återbetalas inom loppet av någon eller några månader. På kort sikt kan den här typen av lån med andra ord bli en tung belastning på privatekonomin men på lång sikt ska det inte ha en sådan effekt eftersom lånet då sedan länge är återbetalt. Hos alltomsmslan.se kan du jämföra smslån hos marknadens främsta långivare.

Det som är viktigt att tänka på är att du behöver ha fullständig koll på att du kommer ha råd att betala tillbaka pengarna inom angiven tid. De minsta smslånen på upp till 3 000 kronor ska vanligtvis betalas inom 30 dagar. De större smslånen kan ofta delas upp, men även de ska generellt betalas helt inom 3-6 månader. Det är även viktigt att ta en titt på räntor och andra kostnader som tillkommer. Som låntagare måste du vara medveten om att även dessa ska betalas inom den angivna tiden.

Ta en titt på räntor och andra kostnader som tillkommer för smslån.

Inte lämpligt som vana

Något som är viktigt att tänka på gällande smslån är att det inte bör göras till en vana. Det som ibland tas upp som en risk med den här typen av lån, är att det finns personer som fastnar i en ond cirkel, på grund av att de egentligen inte har råd att betala det första lånet. De löser då det problemet med att ta ett nytt, större lån för att betala det första med räntor. Det är i det skedet ett problem kan uppstå. Om du däremot bara tar ett enstaka smslån vid ett tillfälle då du saknar pengar för stunden, men vet att du kommer ha dem den dagen det är dags för återbetalning kan den här typen av lån vara en optimal lösning.

Tillfällen då smslån kan vara på sin plats

Om du behöver köpa en bil, renovera hemma eller något annat som kostar pengar, är inte smslån och andra snabblån den typ av lån som bör användas. Anledningen till att det inte är att rekommendera är förstås att räntan är hög och att kostnaderna är många. Då finns det andra lån som är mer gynnsamma. Om du däremot behöver pengar snabbt för att köpa en ny vinterjacka, gå till tandläkaren eller ta din hund akut till veterinären kan smslånet ge det tillfälliga tillskott av pengar som är nödvändigt. Du kan då hantera pengabehovet snabbt och enkelt, och därefter betala tillbaka när din lön har kommit in på kontot. Lånet slipper då påverka din ekonomi under längre tid än nödvändigt.