Meny Stäng

Seniorlån

Om du är lite äldre, och kanske inte längre jobbar, utan endast lever på din pension, vilket ju är helt normalt när man når en viss ålder, kan det vara svårt att få lån om man behöver dryga ut pensionen lite. Pensionärer och äldre personer anses nämligen innebära en större sk. kreditrisk för bankerna än yngre personer, vilket gör att bankerna försöker undvika att ge denna grupp lån. Men visst finns det även äldre personer som kan sköta ett lån de tar, och just därför har man tagit fram en särskild, ny lånetyp för denna grupp, nämligen så kallade seniorlån. Men vad är egentligen seniorlån? Detta ska vi försöka reda ut i denna artikel!

Så funkar seniorlån

Seniorlån kan endast tas av den som äger sin egen bostad. Det kan vara både en bostadsrätt eller en villa, var du bor är mindre viktigt än att du faktiskt äger din egen bostad.

Seniorlån

Varför krävs det att man äger sitt eget boende?

Detta är nödvändigt eftersom seniorlån tas med en säkerhet, i detta fall då bostaden. Seniorlån är med andra ord inte lån utan säkerhet, som t.ex. vanliga privatlån. Detta innebär att om du inte skulle betala ditt seniorlån, har banken rätt att sälja din bostad, för att få igen pengarna man lånade ut till dig.

Kan man låna om man bara äger en fritidsfastighet?

Ja, hos vissa banker är detta möjligt, även om man inte äger sin fasta bostad, utan endast en fritidsfastighet, men inte hos alla banker. Detta beror alltså på lånegivaren.

Hur lång återbetalningstid har då seniorlån?

Även detta beror på lånegivaren, men de vanligaste återbetalningstiderna är 1 till 10 år.

Hur betalas seniorlån ut?

I regel kan man välja mellan två olika alternativ: ett större engångsbelopp eller månatliga utbetalningar. De flesta lånegivare som erbjuder seniorlån erbjuder båda alternativen, så du kan välja det alternativ som passar dig bäst.

Är alla seniorlån lika bra?

Nej, vissa av dem är betydligt mer förmånliga, både prismässigt och villkorsmässigt än andra. Bestämmer du dig för att ta ett seniorlån är det därför väldigt, väldigt viktigt att du jämför flera seniorlån med varandra. Läs mer på sidan Låna pengar som pensionär.

Detta kan man dock göra nästan automatiskt, på ett mycket enkelt sätt, genom att använda automatiska lånejämförelsetjänster. Det finns flera sådana på nätet, som du lätt hittar med hjälp av vilken sökmotor som helst. Så använd en sådan istället för att jämföra flera lån manuellt!

Flera låntyper har vi skrivit om här:
Seniorlån
Internetlån
Konsumtionslån
Annuitetslån
Privatlån