Meny Stäng

5 råd till dig som behöver låna pengar akut

Ibland går inte allt som planerat i livet. Helt plötsligt går bilen sönder, mobiltelefonen lägger av eller så får man helt plötsligt sparken från sitt nuvarande jobb. Står man då där utan någon form av ekonomisk buffert så blir situationen svårlöst. Visst, man kan låna pengar av närstående men det är inte heller alla som har möjligheten att göra det. I dessa lägen kan smslån, trots sitt dåliga rykte, vara ett bra hjälpmedel för att komma på banan igen.

Smslån har mycket högre effektiva räntor än andra lån så som privatlån och billån men tack vare de korta löptiderna så blir inte de totala lånekostnaderna speciellt höga. Den största fördelen med ett smslån då man behöver pengar akut är att utbetalning av dessa lån i regel sker redan samma dag och vissa långivare betalar till och med ut pengarna direkt. Vill du veta mer om smslån, hur du ska gå tillväga för att hitta det lån som passar dig bäst och jämföra de bästa lånen på marknaden? Då kan du besöka jämförelsesajten Lånium som jämför lån, såväl snabblån som privatlån och bolån, helt kostnadsfritt.

1. Låna inte mer än du behöver för att lösa situationen

Du bör aldrig använda din ekonomiska situation som ursäkt till att låna mer pengar än du behöver. Om exempelvis bilen har gått sönder och kostnaderna uppgår till 5 000 kronor så bör du endast låna 5 000 kronor med en så kort löptid som möjligt På så sätt får du en så låg lånekostnad som möjligt. Lånar du mer än du behöver så blir också den totala lånekostnaden högre. Ett lån skall aldrig användas för konsumtion vilket är en vanlig anledning till skuldsättning.

2. Utnyttja räntefria kampanjer

Flera långivare av smslån har valt att erbjuda räntefria kampanjer eller till och med helt gratis lån. En räntefri kampanj gäller i regel endast för nya kunder och innebär att de bjuder på den första månadens ränta. Lånet är alltså inte gratis den första månaden, du slipper endast att betala ränta.


Gratis lån, är precis som namnet avslöjar, helt gratis. Du betalar alltså ingen ränta för lånet och inte heller några kringkostnader såsom uppläggningsavgift eller administrationsavgifter. Tyvärr är gratis lån väldigt sällsynta och inget man stöter på speciellt ofta.


Men, när man behöver låna pengar, oavsett om det är akut eller ej, så bör man försöka utnyttja en räntefri kampanj för att dra ned på lånekostnaden.

3. Undvik långivare som tar kreditupplysningar från UC

Oavsett till vad eller hur mycket pengar du behöver låna bör du alltid försöka undvika långivare som hämtar sina kreditupplysningar från Upplysningscentralen (UC). En kreditupplysning som hämtas från UC hamnar i deras register som alla storbanker, långivare och andra företag har tillgång till. Detta kan påverka din kreditvärdighet negativt och försvåra eventuella framtida lån, tecknande av abonnemang och köp på delbetalning.

4. Jämför långivare som erbjuder direkt utbetalning

Då man behöver låna pengar akut så är det viktigt att den långivare man väljer har direkt utbetalning till den bank man har. Många långivare har vanligtvis direkt utbetalning till minst en bank men i många fall till flera banker.

De vanligaste bankerna som långivare idag har direkt utbetalning till är:

  • SEB
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • Swedbank

Det finns även vissa långivare som använder sig av något som kallas Trustly. Trustly gör det möjligt för långivaren att betala ut lån sju dagar i veckan, dygnet runt. Långivare som använder sig av Trustly är alltså att föredra men framför allt vill du se till att ditt lån kommer samma dag och som senast nästkommande vardag då du behöver pengar akut.

5. Signera ditt låneavtal med mobilt BankID

När du valt den långivare som passar dina förutsättningar och som kan se till att du får dina pengar så snart som möjligt är det dags att ansöka och signera låneavtal. För att ditt lån skall kunna betalas ut samma dag som det beviljas måste du signera ditt låneavtal med BankID.

Väljer man att signera ett fysiskt låneavtal så tar det flera dagar innan processen är klar och du får pengarna på ditt konto. Skulle man mot förmodan inte ha ett BankID idag är det en kostnadsfri tjänst som du kan ansöka om via din internetbank. Har du följt de tidigare råden och signerar ditt låneavtal med BankID bör du få dina pengar inom några timmar till en så låg lånekostnad som möjligt.