Meny Stäng

Hur det fungerar att låna pengar utan UC

Funderar du på att ta ett lån för att renovera hemma, köpa en ny bil eller en ny bostad? Hur kan du då gå tillväga för att långivaren inte ska ta en UC på dig? Det fungerar på så sätt att ju fler UC som tas på dig desto sämre kreditvärdighet får du. Det finns låneföretag som samarbetar med flera banker och långivare. Om du vänder dig till ett sådant företag tar de bara en UC innan du får svar. Sedan tar det oftast mindre än ett dygn innan du får svar, och då från flera långivare med den summa de erbjuder dig att få låna, ränta och villkor.

Det finns även företag som samarbetar med långivare och banker som inte tar en UC utan de hämtar upplysning om din ekonomiska situation från företag som Bisnode och Credisafe som är de två vanligaste upplysningsföretagen i Sverige. Vad är det då som skiljer dessa upplysningsföretag från UC? De skiljer sig egentligen inte särskilt mycket när det gäller upplysningar om din ekonomiska situation. Men de har inga uppgifter på hur många företag som tagit upplysning på dig, och de delar inte heller ut information om de lån du tagit genom dem. På så sätt behåller du din kreditvärdighet.

Fördelar med lån utan UC

Det går ofta väldigt fort att låna pengar utan UC. Du bestämmer den summa du vill låna och du verifierar dig med ditt BankID. Så snart du blivit godkänt ett lån och signerat avtalet genom ditt BankID brukar det inte ta lång tid innan du har pengarna på ditt konto. I många falla får du pengarna samma dag, och långivaren frågar inte vad du ska använda pengarna till. Det är en stor fördel, för det kan vara av privata skäl du lånar som du inte vill berätta för någon.

Många långivare som inte tar UC har så kallade snabblån eller smslån och det finns mängder med långivare som erbjuder sådana. Ett snabblån kan jämföras med ett privatlån där det inte ställs krav på säkerhet. Du hittar dessa lätt genom att söka på nätet och där kan du även läsa om vilka villkor de erbjuder och utifrån det bestämma dig för vilken långivare du föredrar. Ett tips är att du jämför alla smslån utan UC hos Sverigekredit som är en helt kostnadsfri tjänst.

Kreditlån

Det blir vanligare och vanligare med kreditlån. Dessa lån fungerar ungefär som ett kreditkort. Du får ett belopp godkänt, kanske 25 000 kronor. Då kan du ta ut den summa du behöver och inte använda alla pengarna på en gång. Du väljer sedan om du vill betala tillbaka det du tagit ut innan du tar ut pengar igen. Annars kan du ta ut alla pengarna du blivit beviljad och sedan betala tillbaka. Om du betalt tillbaka hälften kan du ta ut dessa igen om du behöver. Ett bra val om du vill ha löpande kredit.

Bisnode och Creditsafe

Vissa av långivarna som inte tar UC ger inte alltid så höga lån som de som tar UC. Så om du inte behöver flera hundra tusen och behöver pengar fort är det alldeles perfekt med ett lån där Bisnode eller Credisafe är upplysningsföretag. Det finns även vissa långivare som lånar ut högre summor. Det bästa är att titta in på de olika bankernas hemsidor för att se vilket eller vilka företag som har de villkor som passar dig bäst.