Meny Stäng

Olika typer av lån

Om du behöver ta ett lån har du en hel del olika typer att välja mellan, då det finns flera sorters lån som är anpassade efter de olika behov som låntagare kan tänkas ha. Snabblån är mindre konsumtionslån utan säkerhet som måste betalas tillbaka efter en kort tid. Privatlån är något större konsumtionslån som man har betydligt längre tid på sig att betala tillbaka. Bolån är ett lån där banken tar bostaden som säkerhet, och där man själv måste ha en kontantinsats för att få lånet beviljat. Ett billån liknar bolån då man även här måste lämna en säkerhet för lånet, och dessa lån kan hjälpa dig att köpa en ny bil om du inte har hela summan själv.

Snabblån

Snabblån är en ganska ny typ av lån, som också går under namnen sms-lån eller mikrolån. Det innebär att man lånar en mindre summa som oftast är någon eller ett par tusenlappar, som sedan måste betalas tillbaka inom en månad. Snabblån kräver inga komplicerade ansökningsprocesser och ingen säkerhet, men däremot tas oftast en kreditupplysning så att långivaren kan se att du inte har några skulder till Kronofogden. Snabblån har fått en del kritik för de höga effektiva räntorna, men en effektiv ränta är den totala räntesatsen under ett år. Snabblån ska dock betalas tillbaka betydligt snabbare än så, och tack vare de små lånesummorna brukar räntekostnaderna ändå vara hanterbara så länge man betalar av lånet i tid.

Privatlån

Ett privatlån, eller blancolån som de tidigare kallades, är ett konsumtionslån som kan tas utan säkerhet. Ansökningsprocessen är ganska enkel, men det finns en del krav som måste uppfyllas. Till exempel måste man vara över 18 år gammal, ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor samt inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. När du tar ett privatlån kan du oftast låna mellan 20000 upp till 350 000 kronor, och hur stor summa banken eller låneinstitutet beviljar dig beror på din inkomst och din betalningsförmåga. Du behöver däremot inte berätta för långivaren vad du ska ha pengarna till.

Bolån

Ett bolån är vanligtvis det största och viktigaste lånet man tar, eftersom det för de flesta är svårt att köpa en egen bostad med egna pengar. Ansökningsprocessen för ett bolån är lite mer komplicerad än för ett privatlån, eftersom man till exempel måste ha en kontantinsats på minst 15% då bankerna bara lånar ut 85% av bostadens värde. Nyligen har man också infört en ny lag i Sverige som innebär att man måste amortera på alla bolån, och amorteringen måste därför också räknas in i låntagarens budget när banken avgör om lånet kommer beviljas. Efter att man fått besked från banken om att man uppfyller kraven för ett bolån får man ett lånelöfte och kan börja titta på bostäder. Om man sedan vinner budgivningen på ett hus eller en lägenhet får man skicka in information om bostaden till banken varpå de nekar eller godkänner den slutgiltiga låneansökan.