Meny Stäng

Så fungerar det att låna pengar utan säkerhet

Lån utan säkerhet kallas för privatlån eller blancolån. Det finns även snabblån som inte kräver någon säkerhet. När det gäller lån som inte kräver någon säkerhet kan man i regel få in pengarna på sitt konto relativt snabbt efter att låneansökan blivit beviljad.

Hur går det till?

Det första som sker är att man ansöker om sitt lån. Banken eller kreditgivaren kommer sedan att göra en kreditupplysning på låntagaren. Kreditupplysningen visar på låntagarens inkomster, om det finns fastighetsinnehav, om låntagaren har betalningsanmärkningar och så vidare. När det gäller lån som inte kräver någon säkerhet kan det i många fall krävas en lite högre inkomst eftersom att banken eller kreditgivaren inte kan kräva in till exempel ett hus som betalning för lånet. Är du intresserad av att låna pengar så kan du läsa mer om lån utan UC hos UCfritt.nu.

För lån utan säkerhet finns det i regel gränser för hur höga lånen kan vara. Riktlinjerna säger att det inte bör lånas ut mer än 600 000 kronor om det inte finns någon säkerhet. Eftersom att det inte finns någon säkerhet behöver låntagarens ekonomi vara tillräckligt god. Lånet måste kunna betalas tillbaka inom den löptid lånet har. Det är alltså inte säkert att låntagaren kan få exakt det lån som denne ansöker om. Då kan det vara så att banken eller kreditgivaren kontaktar låntagaren och meddelar att ett mindre lån kan beviljas istället. Då får låntagaren ta ställning till om denne vill acceptera det mindre lånet. En hög inkomst gör det inte bara möjligt att få ett större lån, utan det kan också göra att man får en lägre ränta.

Att ta ett snabblån utan säkerhet

Ett snabblån är ett lån som likt ett privatlån, har sin säkerhet i en löpande betalningsförmåga. Någon annan säkerhet krävs inte. Ett snabblån utan säkerhet handlar i regel inte om större belopp än 50000 kronor och löptiden är oftast maximalt 24 månader. Det här medför att det generellt sett inte krävs en lika hög inkomst för att få de här lånen. Det är med andra ord enklare att få ett snabblån utan ränta, än att få ett banklån. När det gäller snabblån har de dock en högre ränta och det kan också finnas speciella risktillägg som gör att man som låntagare får betala högre avgifter för lånet. Det är helt enkelt en slags säkerhet för den som lånar ut pengarna.

Om man har betalningsanmärkningar kan det vara svårt eller rent av omöjligt att få ett blancolån hos en bank. När det gäller snabblån utan säkerhet kan man ha en större chans, speciellt om det är så att betalningsanmärkningarna är lite äldre.

Är det så att man inte har haft en fast anställning, eller om man inte har en så hög inkomst på sin kreditupplysning kan snabblåneföretag ofta acceptera intyg om kommande inkomster och anställningar när man ansöker om lån utan säkerhet.