Meny Stäng

Att tänka på när du ska låna pengar direkt

Alla är i behov av att låna pengar ibland, men det finns en del saker man bör tänka på när man ska låna pengar. Först och främst bör man se över sin egen privatekonomi, och kolla om man har utrymme för att betala tillbaka lånade pengar. Det är också bra om man funderar över varför man vill låna pengar och om det verkligen är nödvändigt. Eller om det faktiskt går att vänta tills dess att man har egna pengar. Det är givetvis jättebra att kunna låna pengar direkt om man måste, men man måste även kunna betala tillbaka lånet och då är det bra om man har en överblick över sin privata ekonomi. Lånföretagen ska ju också tjäna på att låna ut pengar till människor, därför kan det kosta en del att ta ett lån.

Att låna kostar

Det är inte gratis att låna pengar, lån – och kreditföretagen tar oftast ut räntor och eventuella avgifter när de ska låna ut pengar. Det är därför väldigt viktigt att veta att man faktiskt har råd att betala tillbaka lånet, plus de extra kostnaderna som tillkommer när man tar ett lån. Det är alltid bra att jämföra mellan flera lånföretag eftersom alla har olika räntesatser och kostnader. Vissa lånföretag kan dock erbjuda ett lån som är räntefritt, beroende på hur stort lånet är på, samt att man har möjlighet att betala tillbaka det inom en kort period. Om man mot förmodan inte betalar tillbaka lånet inom utsatt tid kan det stå en mycket dyrt, eftersom det tillkommer fler kostnader och räntor. Om man dessutom har väldigt otur så kan lånföretaget skicka ärendet vidare till ett inkassobolag, som i sin tur tar en massa extrakostnader. Slutresultatet kan bli att ärendet skickas vidare till kronofogdemyndigheten för indrivning. Det innebär att man framöver kommer få svårt att få lån, samt kommer få en så kallad betalningsanmärkning.

Villkor och krav

Förutom att det kostar att låna pengar bör man tänka på att lånföretag också ställer en del krav och villkor. Även om kraven inte är lika höga som vid högre lån så måste man ändå förhålla sig till dessa. Vidare har kraven för att ta ett lån ökat, eftersom många missköter betalningarna, men många lånföretag gör också individuella prövningar och bedömer utifrån det. De krav som alla lånföretag ställer är givetvis att man är 18 år fyllda. En del kräver också att man har en fast inkomst. Vissa lånföretag kräver dock inte att man ska ha en fast inkomst, men däremot kräver de att man inte får ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogdemyndigheten. I villkoren som oftast står i mindre text står det även vad det kan tillkomma för eventuella kostnader om man inte betalar tillbaka lånet i tid. Där står det även vilken räntesats man kommer få betala för det lån som man ska ta. Vissa lånföretag vill också ta en så kallad kreditupplysning. I den står det vilken inkomst låntagaren har och om det finns eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogdemyndigheten.