Meny Stäng

Därför bör du gå till tandläkaren regelbundet

Därför bör du gå till tandläkaren regelbundet

Det finns nog inte så många som uppskattar att krypa upp i tandläkarstolen för att få sina tänder undersökta. Att det dessutom kostar en nätt summa varje gång gör förstås inte det hela mer uppskattat. Trots det är det viktigt att komma ihåg vikten av att besöka tandläkaren regelbundet. Även om det kanske inte är så roligt alla gånger, är det klokt att gå på regelbundna besök. På så sätt kan du alltid upptäcka eventuella problem i tid, innan de har hunnit bli allt för stora. Det gör också att du hela tiden kan vara säker på att din munhygien är så god som den kan vara.

Fördelar med att besöka tandläkaren regelbundet

Det finns en rad fördelar med att gå till tandläkaren regelbundet. Hur noga du än är med tandborstningen kan karies ibland dyka upp. Det innebär alltså att du kan få hål i tänderna. Om du går till din tandläkare en gång per år, eller någonstans där omkring, kan de flesta hål upptäckas medan de fortfarande är små. Då går det ofta att laga dem utan att det behövs någon rotfyllning. Det innebär att det blir betydligt enklare att laga dem, vilket i sin tur innebär att det också blir betydligt billigare. Ibland kan hålen till och med upptäckas innan de utvecklas till riktiga hål, och med rätt behandling och munhygien kan det till och med gå att få dem att dra ihop sig igen, utan att någon lagning krävs.

Fördelar med att besöka tandläkaren regelbundet

Håll efter tandsten

En annan fördel med regelbundna tandläkarbesök är att du kan få hjälp att ta bort tandsten innan det hinner bildas allt för mycket. Det gör också att man kan se till att det inte uppstår några djupa tandfickor, som i sin tur kan leda till tandlossning på lång sikt. Tandhygienist eller tandläkare får också en chans att tidigt upptäcka om det finns brister i din tandborstning. De kan då ge dig tips och guida dig till en bättre tandborstningsrutin.

Risker om besöken inte blir av

Om du struntar i att gå till tandläkaren regelbundet, och besöken sker väldigt sällan, finns det en stor risk att det redan hunnit bildas djupa hål när du väl kommer dit. Kanske är hålen så stora att de inte kan lagas, och tänderna kan då behöva dras ut. Om det går att laga krävs det ofta en dyr och ibland plågsam rotfyllning. En annan risk är att tandsten får en chans att sprida ut sig allt för mycket, och att tandköttet kan bli inflammerat. Låter du det gå allt för många år kan du till och med drabbas av tandlossning.