Meny Stäng

Fördelar och nackdelar med sms lån

Sms lån är ett mindre lån som bara ökar i popularitet då man kan få pengarna inom bara några timmar, vilket är perfekt för de som har någon brådskande utgift. Men smslån har också fått mycket kritik på grund av de höga avgifterna och effektiva räntan som ofta tas ut i samband med dessa lån. Det kan nämligen vara svårt att få en överblick över den totala kostnaden för lånet, som dessutom oftast måste betalas tillbaka inom en månad. Läs vidare för att få reda på mer om fördelar och nackdelar med att ta ett snabblån.

Fördelar

Fördelar med sms lån

Anledningen till att snabblån har blivit så populära de senaste åren är dels att tekniken underlättar för låneföretagen att snabbt undersöka en persons kreditvärdighet för att se om ett lån kan utfärdas. Men ytterligare en anledning är att många har behov av att snabbt kunna låna en mindre summa pengar till olika ändamål. För de som inte har några sparade pengar kan man hitta sms lån som kan vara ett bra alternativ om oväntade och akuta kostnader uppstår. Det kan till exempel handla om att kylen går sönder eller att du behöver besöka en släkting i en annan stad, och då kan ett snabblån vara avgörande för att täcka upp för kostnaden innan nästa lön kommer in på kontot igen. Många tycker också att sms-lån är smidiga eftersom man inte behöver genomgå någon krånglig ansökan. Det räcker med att skicka ett sms eller ansöka online med några grundläggande personuppgifter, och sedan gör låneföretaget en kreditupplysning varpå de antingen nekar eller beviljar dig lånet.

Nackdelar

Nackdelar med sms lån

Sms lån har fått en del kritik i medierna eftersom det är en helt ny låneform som skiljer sig från traditionella banklån. Denna typ av lån betalas ut snabbt och med färre krav på låntagaren än vid andra typer av lån, och på grund av detta måste låneföretaget ta ut en högre ränta och fler avgifter för att minska sina risker. Därför är ett snabblån alltid dyrare än ett vanligt banklån, och detta är den huvudsakliga nackdelen med ett sådant lån. Därför är det väldigt viktigt att få klart för sig i förväg hur stor den totala kostnaden blir för lånet innan du gör din ansökan. En annan nackdel är att smslån måste betalas tillbaka väldigt snabbt, oftast inom bara en månad. I annat fall tillkommer höga räntor och det kan till slut bli svårt att betala av det där lånet som från början bara var på ett par tusenlappar men som snabbt kan växa till betydligt större summor. Se därför till att alltid betala av snabblån i tid, för då är de faktiskt en riktigt bra lösning på tillfälliga ekonomiska svackor.

ekonomiska situation

Ta hänsyn till din egna ekonomiska situation

När man överväger fördelarna och nackdelarna med att ta ett Sms lån, så måste man ta hänsyn till sin egen ekonomiska situation. För dig som vet att du kommer få in mer pengar på kontot i framtiden kan ett snabblån vara en utmärkt lösning vid en tillfällig svacka eller akut behov av pengar. Du som däremot inte är säker på om du kommer få in mer pengar inom kort kanske istället bör välja att låna en mindre summa pengar av en släkting eller vän om det är möjligt. Detta för att slippa de mycket höga avgifter som kan tillkomma om du inte betalar av snabblånet i tid.