Meny Stäng

Varför ska man pensionsspara?

Du har säkert fått rådet att pensionsspara många gånger. Det nämns ofta att det är viktigt att börja med sparandet tidigt. Men varför är det så? De flesta vet ju att man får pensionspengar genom att arbeta och betala skatt. Räcker inte det? Svaret är dessvärre nej. De flesta klarar inte att leva på enbart den allmänna pensionen. Ett bra privat pensionssparande kan ge flera tusenlappar extra varje månad. Det kan vara de pengarna som gör att du kan sätta viss guldkant på tillvaron även som pensionär.

Den allmänna pensionen

Den allmänna pensionen är den del som du bygger upp när du arbetar eller har andra skattepliktiga ersättningar. 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten avsätts. Större delen av detta, hela 16 procent, går till inkomstpension. 2,5 procent går till premiepension. De pengar du lyckas tjäna in under din arbetstid delas sedan upp på din återstående livstid. Ju längre du arbetar, desto högre månadsbelopp kan du räkna med. Den allmänna pensionen anses dock ofta vara för liten. Det blir vanligtvis ett belopp långt under den lön du haft. Av den anledningen bör du även pensionsspara privat.

Tjänstepensionen

Många företag betalar in något som kallas tjänstepension eller avtalspension för sina anställda. Vanligtvis beräknas cirka 4,5 procent av lönen gå till tjänstepension. Alla med kollektivavtal har rätt till tjänstepension. Den kallas då avtalspension. Det finns även många företag utan kollektivavtal som avsätter pengar till tjänstepension. Här är det viktigt att du som anställd undersöker vad som gäller på din arbetsplats.

Privat pensionssparande

Den tredje delen av pensionen utgörs av privat pensionssparande. Här kan du själv påverka hur mycket pengar det ska bli. Du väljer själv vart du ska spara samt hur mycket. Om du vill göra det enkelt för dig kan du starta ett sparande genom din Internetbank. Det är enkelt och du kan komma igång samma dag. Hur mycket du bör spara avgörs av dina ekonomiska förutsättningar och din ålder. Om du börjar pensionsspara tidigt kan du spara ett lägre belopp. Börjar du först senare i livet bör du försöka spara en större summa varje månad.

Om du är ung kan du ha större risk på dina fonder. Pengarna har då möjlighet att växa rejält. När du blir äldre kan det vara en god idé att byta till säkrare fonder. Risken blir då mindre. Tillväxten blir inte lika snabb eller stor. Du behöver då heller inte vara rädd att förlora pengar. Det är viktigt att tänka strategiskt. Detta behöver du dock inte tänka på förrän du har cirka 20 år kvar till pensionen. Naturligtvis är det alltid upp till dig att välja fonder med hög eller låg risk. Detta bör mer betraktas som rekommendationer.

Vilken typ av konto du ska spara på är också något du behöver bestämma dig för. Det finns såväl låsta som öppna alternativ. Du kan ha ett konto där du kan flytta pengar och även göra uttag. Om du har god självdisciplin innebär detta inga problem. Risken är annars att du frestas att göra uttag för tidigt. Om du tror att det finns en sådan risk kan du välja ett låst konto.