Meny Stäng

Så fungerar ett båtlån

hitta båtlån

Att köpa en båt är något som många drömmer om, men det kan också vara väldigt dyrt. Just prislappen gör att det förblir en dröm hos många, men det är precis därför det finns något som kallas för båtlån. Det här erbjuds hos väldigt många långivare idag och är ett smidigt alternativ för dig som ska köpa en ny båt.

Det är samtidigt en hel del saker man bör veta om hur ett båtlån fungerar, innan man ansöker om ett. Det finns också mer än en typ av båtlån, beroende på dina förutsättningar och hur du själv resonerar kring dina lån. I den här artikeln går vi igenom vad ett båtlån innebär, hur det fungerar och vad du behöver veta innan du skaffar ett för att köpa din båt. Du kan även läsa om denna nyhet båtlån hos blancolana.

Det här är ett båtlån

Ett båtlån är ett lån du använder för att köpa en båt, vilket du redan hör på namnet. Det här kan däremot syfta på två olika typer av lån. Ett riktigt båtlån får däremot endast användas för att köpa en båt. Det fungerar alltså likadant som ett billån.

Det här innebär också att det ställas en mängd olika krav på båten när du ska köpa den. Samtidigt ska man tänka på att ett båtlån kan fungera ganska annorlunda hos olika långivare. Hos vissa banker kallar man till exempel ett båtlån för ett fritidslån, eftersom lånet kan användas för att köpa annat än en båt, exempelvis en husvagn eller husbil.

Det du måste ha klart för dig är att dessa lån används för att köpa en riktig båt. Det kommer alltså oftast att ställas krav på modell, märke och hur gammal den är. Det innebär att du främst kommer att använda ett båtlån för att köpa en ny båt, eller en begagnad från en officiell försäljare.

att låna för en båt

Det finns två olika sätt att låna för en båt

Det är däremot inte alla som vill köpa en båt från en återförsäljare. Det kan vara riktigt dyrt med en sådan båt och det blir ofta mer än man har planerat. Det är där den andra typen av båtlån kommer in, nämligen ett vanligt privatlån utan säkerhet.

Den här typen av lån är perfekt när du vill ha 100% frihet när du ska köpa båten. Banken eller långivaren ställer inga som helst krav på hur du ska spendera pengarna, eller till vad. Vidare så tar man inte heller båten som säkerhet, vilket långivaren gör om du tar ett riktigt båtlån.

Båtlån är mer förmånligt än ett privatlån

Med ett båtlån får du allt som oftast en lägre ränta. Du har båten som en säkerhet vilket bidrar till att dra ned din ränta, så det är riktigt positivt då det här sänker totalkostnaden för ditt lån. Nackdelen är att du allt som oftast endast får ett traditionellt båtlån genom att köpa din båt från en auktoriserad båthandlare. Du måste också ha 20% av båtens pris i kontantinsats. Du får alltså endast låna upp till 80% av vad båten kostar.

Med ett privatlån utan säkerhet har du rätt att göra vad du vill med pengarna. Båten kommer inte heller att tas som säkerhet för lånet och du får fritt köpa din båt var du vill. Nackdelen med ett vanligt privatlån utan säkerhet är däremot att du får räkna med en högre ränta.

Det är alltså upp till dig att avgöra vad som är viktigast för dig när du ska ta ett båtlån.

vad som är viktigast för dig när du ska ta ett båtlån.

Lån bör inte vara första alternativet

Ett lån ska alltid betalas tillbaka och du får räkna med en del kostnader på grund av räntan och avgifter. Det är därför smart att försöka att undvika lånet, eller att låna så lite som möjligt. I många fall kan du eventuellt betala mer av båtens kostnad med dina egna pengar. På så vis kan du undvika onödiga lånekostnader.

Det är alltså värt att fundera på om du kanske kan spara in lite mer pengar, och betala mer av båten kontant. Totalkostnaden för ditt lån kommer då att vara mindre, och du sparar in mer pengar i längden på det.