Funderar du på att skaffa solceller på taket? Det senaste åren har antalet solcellsanläggningar i Sverige ökat explosionsartat. Anledningen är att solpaneler och växelriktare har blivit både billigare och mer effektiva de senaste åren. Den som investerar ett solcellspaket kan räkna idag i regel räkna med en årlig avkastning mellan 4 och 10 %. I denna artikel går vi på vad du ska tänka på när du investerar i solceller.
Elproduktionen från solceller
Hur mycket el som din solcellsanläggning kommer att producera beror på ett antal faktorer såsom antal solpaneler, effekt på solpanelerna, lutning och riktning på taket och solinstrålningen i ditt område. Under ideala förhållanden har du solceller i perfekt söderläge utan skuggning, men även sydöst och sydväst fungerar bra. Det enklaste sättet att räkna på produktionen av solel och priset för ett solcellspaket för din villa är att använda dig av någon av de onlinetjänster som finns för detta.
Att tänka på innan man köper solceller
För dem absolut flesta är solceller en klockren investering, men det finns ett par undantag som du bör utreda innan du beställer en solcellsanläggning. Dessa undantag listar vi nedanför:
- Om ditt tak utsätts för betydande skuggning under dagtid från närliggande träd eller byggnader kan detta påverka din elproduktion.
- Har du ett platt tak, planerar att installera soltak eller om solceller bryter mot detaljplanen i ditt område behöver du bygglov för att installera solceller.
- Solpaneler är väldigt tåliga och förväntas hålla i upp till 30 år. Är ditt tak i dåligt skick kan det vara bra att antingen byta ut taket innan, eller att installera takintegrerade solceller.
Solceller som nyckelfärdig lösning
Förutom själva solcellerna krävs det flera olika moduler för att en solcellsanläggning ska fungera och producera elektricitet. Bland annat behövs en växelriktare som omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström, likströmskablar, montagesatser och fästen. När dessa komponenter kopplas samman kallas de för solcellspaket.
För att installera solceller på villatak behöver vara en behörig elinstallatör registrerad hos elsäkerhetsverket, alternativt certifierad solcellsinstallatör. På grund av restriktionerna är det endast en begränsad del av arbetet som kan utföras utan behörighet, och de allra flesta väljer att anlita en leverantör för hela arbetet. Är du däremot väldigt händig och t.ex. Jobbar inom byggnation och hantverk kan du spara in pengar och göra din investering mer lönsam genom att beställa hem komponenterna själv och utföra den del av arbetet. Var noggrann med att dubbelkolla att alla komponenter och kompatibla med varandra, och tänk även på att vissa försäkringar inte gäller om du utför arbetet själv.
Vad tjänar jag på solceller?
Att installera solceller innebär inte bara att du slår ett slag för miljön genom att producera förnyelsebar energi, utan du gör i regel även en lönsam investering. En stor ekonomisk fördel med solceller är att det finns flera statliga subventioner som gör investeringen mer attraktiv. Exempelvis ger det statliga solcellsstödet tillbaka 20 % av totalkostnaden inklusive installation och moms. Förutom solcellsstödet får du även 60 öre i skatteavdrag per såld kWh av överskottsel från din anläggning, vilket gör det lönsamt att även sälja den delen du inte själv använder. När det kommer till solceller så är det ofta mer lönsamt att installera en större anläggning jämfört med en mindre. Anledningen är att det finns väldigt många fasta kostnader som tillkommer såsom framkörning och installation av säkerhetsanordning.
Generellt sätt brukar man säga att en solcellsanläggning producera mellan 800 och 1100 per installerat kWp. Har du en normalstor villa lär du förbruka mellan 15 000 och 20 000 kWh per år beroende på vilket elförsörjning du använder. En medelstor anläggning på 10 kWp förväntas därmed producera mellan 8 000 och 11 000 kWh, och bör kosta dig ca 130 000 kr efter solcellsstödet på 20 %.
Jämför solcellspaket
På grund av den ökande efterfrågan på solceller och solenergi de senaste åren har antalet solcellsinstallatörer ökat. En del leverantörer är rikstäckande, medans andra är mer lokala och endast bedriver verksamhet i specifika områden. Utöver var de erbjudet sina tjänster så skiljer sig solcellsleverantörernas erbjudande ofta på flera punkter. Några exempel på dessa punkter är vilka typer av solpaneler och växelriktare de använder, om de använder optimerare, vilka garantier de har och vilket pris de utför arbetet för. En bra idé är därför att ta in flera olika offerter när du planerar att köpa solceller. Faktorer som du bör titta på när du jämför offerterna är:
- Referenser från tidigare kunder
- Pris per Watt på anläggningen (anläggningens effektivitet)
- Om företag har rätt behörighet, t.ex. Från elsäkerhetsverket
- Meriterande certifieringar såsom CIN 2-certifiering
- Garantier på arbetet och solpanelerna
- Utseende på solcellerna
Bekymmersfritt förvaltande
När det kommer att förvalta och underhålla sin solcellsanläggning är det ett väldigt bekymmerslöst åtagande. Solpaneler har nämligen väldigt få rörliga delar, och inte heller någon del som förbrukas vilket gör att de extremt sällan går sönder. När det kommer till administration av t.ex. Elförsäljning sköts det av ditt elhandelsbolag, och skattereduktionen rapporteras av nätägaren och trycks automatiskt i din skattedeklaration. När det kommer till smuts och löv ovanpå solpanelerna tvättas de vanligen bort av regnvatten, medans snö rinner av automatiskt av taklutningen. Det enda underhållet man brukar räkna med är att byta ut växelriktaren efter 15 år. När du väl har en färdig anläggning kan du alltså luta dig tillbaka och låta solen tjäna pengar åt dig!
Vill du läsa mer om solceller så kan jag rekommendera energimyndigheten och svensk solenergi!